Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Υπερθερμία κατά του καρκίνου


Βρετανοί επιστήμονες άρχισαν να εφαρμόζουν μια νέα πολλά υποσχόμενη τεχνική, που καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα, «καίγοντας» τα με μαγνητικούς παλμούς. Η νέα μέθοδος, που ονομάζεται υπερθερμία, επειδή αυξάνει την θερμοκρασία των κακοήθων κυττάρων μέχρι αυτά να πεθάνουν, έχει δοκιμαστεί προς το παρόν σε πειραματόζωα.


Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ερευνητές περιβάλλουν τα καρκινικά κύτταρα με μικροσκοπικά σωματίδια οξειδίου του σιδήρου, τα οποία δονούνται σε ένα μαγνητικό πεδίο, αναγκάζοντας τα κύτταρα του όγκου
να υπερθερμανθούν και τελικά να καταστραφούν. Τα τεστ έδειξαν, ότι όταν η θερμοκρασία των καρκινικών κυττάρων αυξηθεί κατά έξι βαθμούς σε σχέση με την θερμοκρασία του υπολοίπου σώματος, οι όγκοι αρχίζουν να καταστρέφονται.
Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν να αξιοποιήσουν την θεραπεία της υπερθερμίας στους ανθρώπους, ώστε να στοχεύουν τα καρκινικά κύτταρα και να τα σκοτώνουν, χωρίς παράλληλα να καταστρέφουν τα περιβάλλοντα υγιή κύτταρα, κάτι που οδηγεί στις γνωστές παρενέργειες της χημειοθεραπείας και της θεραπείας με ακτινοβολίες.
Ήδη η τεχνική αναπτύσσεται από τον ειδικό στον καρκίνο δρα Σαμ Τζέιμς του University College του Λονδίνου, σε συνεργασία με τον καθηγητή Κούεντιν Πάνκχερστ, διευθυντή ερευνών του Royal Institution, σύμφωνα με τη βρετανική "Τέλεγκραφ". Όπως ανέφερε ο Τζέημς, τα καρκινικά κύτταρα αρχίζουν να πεθαίνουν, όταν θερμανθούν πάνω από τους 43 βαθμούς Κελσίου (η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος είναι γύρω στους 37 βαθμούς). Τα εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι η τεχνική μπορεί να αυξήσει την θερμοκρασία μέχρι και τους 60 βαθμούς Κελσίου.
Οι ερευνητές μπορούν να «στοχεύσουν» και να κατευθύνουν τα σωματίδια οξειδίου του σιδήρου στους όγκους, τοποθετώντας τα μέσα σε βλαστικά κύτταρα από μυελό των οστών, τα οποία εκ φύσεως -για αιτίες που ακόμα δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως- κινούνται προς την κατεύθυνση του καρκίνου στο σώμα, πιθανώς για να «επιδιορθώσουν» τις βλάβες σε εκείνους τους ιστούς που έχει πλήξει ο καρκίνος. Με τον τρόπο αυτό, τα νανοσωματίδια προσανατολίζονται με φυσικό τρόπο στον όγκο και μπορούν να αρχίσουν την καταστροφική δράση τους.
Όπως δήλωσε η επιστημονική κοινότητα, η νέα μέθοδος βρίσκεται ακόμα στα πρώτα στάδιά της, αλλά είναι ελπιδοφόρα και μπορεί μελλοντικά να αποτελέσει μια νέα θεραπευτική τεχνική, ιδίως για τον καρκίνο του πνεύμονα. Οι επιστήμονες προσπαθούν να αυξήσουν τον αριθμό των βλαστικών κυττάρων που μεταφέρουν τα νανοσωματίδια και κατευθύνονται προς τον όγκο, ενώ παράλληλα κάνουν δοκιμές με εναλλακτικές συχνότητες των μαγνητικών παλμών και με διαφορετικά μεγέθη νανοσωματιδίων,για να βρουν τον καλύτερο δυνατό και πιο καταστροφικό συνδυασμό χωρίς να βλάψουν τα υγιή κύτταρα.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου