Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Εξέταση του εντέρου χωρίς καθαρτικό με την κολονογραφία



Πιο φιλική διαδικασία για τον ασθενή
Νέα Υόρκη - Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε εξέταση για τη διάγνωση του παχέος εντέρου ενδεχομένως να μην χρειάζονται πλέον να κάνουν προετοιμασία εντέρου με χρήση καθαρτικών, καθώς η αξονική τομογραφία μπορεί να αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματική με την κλασσική κολονοσκόπηση.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Annals of Internal
Medicine, ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης υποστηρίζουν ότι η κολονογραφία με αξονική τομογραφία είναι εξίσου αποτελεσματική στον εντοπισμό συγκεκριμένων πολυπόδων με την παραδοσιακή κολονοσκόπηση. Μάλιστα ελπίζουν ότι η εξάλειψη της υποχρεωτικής χρήσης καθαρτικών θα ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να ελεγχθούν για τυχόν καρκίνο στο παχύ έντερο.
Ο Δρ Μάικλ Ζάλις επικεφαλής της μελέτης και διευθυντής του Τμήματος Απεικόνισης του νοσοκομείου εξηγεί ότι «η μελέτη ανοίγει την πόρτα για μια πιο φιλική εξέταση του εντέρου. Ωστόσο, η κολονογραφία με αξονική τομογραφία θα πρέπει να μελετηθεί σε βάθος πριν μπορέσουμε να την υιοθετήσουμε στην καθημερινή κλινική πρακτική».
Κατά την κλασσική κολονοσκόπηση, ο γιατρός χρησιμοποιεί το ενδοσκόπιο (μικροκάμερα) για να εντοπίσει ενδείξεις καρκίνου στο κόλον και το ορθό. Η διαδικασία γίνεται υπό ήπια νάρκωση (μέθη) και αφού έχει προηγηθεί καθαρισμός του εντέρου με χρήση καθαρτικών.
Κατά την κολονογραφία με αξονική τομογραφία, το κόλον γεμίζει με αέριο και ο ασθενής «κρατά» την αναπνοή του, κατά την διάρκεια λήψης των εικόνων.
Ο Δρ Ζάλις και οι συνεργάτες του μελέτησαν κατά πόσο η κολονογραφία με αξονική τομογραφία είναι ακριβής χωρίς την χρήση καθαρτικών από τον ασθενή. Έδωσαν λοιπόν οδηγίες σε ομάδα ασθενών να μειώσουν την λήψη φυτικών ινών και ανά τακτικά διαστήματα να πίνουν υγρά με την προσθήκη ουσίας που «παγιδεύει» τα κόπρανα στο έντερο.
Μετά τη λήψη των απεικονίσεων, το υλικό επεξεργάστηκε με τη βοήθεια ειδικού προγράμματος (που σχεδίασε ο Δρ Ζάλις με δύο συνεργάτες του) ώστε να αφαιρεθούν τα κόπρανα από την εικόνα, αφήνοντας το έντερο καθαρό για τον εντοπισμό τυχόν πολυπόδων.
Το διάστημα 2005-2010, ο Δρ Ζάλις μελέτησε συνολικά 605 άτομα (50-85 ετών) που διέτρεχαν κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στο παχύ έντερο. Όλοι υποβλήθηκαν σε κολονογραφία με αξονική τομογραφία και μετά από πέντε εβδομάδες σε κλασσική κολονοσκόπηση με καθαρτικό.
Συνολικά, με την κολονογραφία εντοπίστηκε το 91% των πολυπόδων ενός εκατοστού ή και περισσότερο, συγκριτικά με το 95% με την κλασσική κολονοσκόπηση. Η διαφορά στο ποσοστό μπορεί να αποδοθεί και στην τύχη.
Ωστόσο, στην περίπτωση μικρότερων πολυπόδων, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η κολονοσκόπηση ήταν καλύτερη, καθώς εντόπισε πολύποδες μικρότερους του ενός εκατοστού.
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα
«Η κολονογραφία έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τα οποία είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι ασθενείς», υπογραμμίζει ο Δρ Πέρρι Πικχαρντ του Τμήματος Ακτινολογίας στην Σχολή Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Γουισκόνσιν στο Μάντισον, που δεν συμμετείχε στη μελέτη.
Ο Δρ Πίκχαρντ εξηγεί ότι οι γιατροί μπορεί να μην αισθάνονται άνετα με την προοπτική χρήσης μιας εξέτασης που εντοπίζει μεγαλύτερους πολύποδες.
Ο Δρ Ζάλις πάντως υποστηρίζει ότι αν και η κολονογραφία εντοπίζει λιγότερους μικρούς πολύποδες, σε προκαρκινικό στάδιο, είναι προτιμότερη από την απουσία εξέτασης και η μη χρήση καθαρτικών μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των εξεταζόμενων ατόμων στο άμεσο μέλλον.
«Η προετοιμασία είναι τελικά υποκειμενικής αξίας, καθώς πολλοί άνθρωποι αποθαρρύνονται στην ιδέα της χρήσης καθαρτικών», σημειώνει ο ερευνητής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι 290 άτομα που συμμετείχαν στη έρευνα δήλωσαν ότι στο μέλλον θα προτιμήσουν την αξονική τομογραφία και 175 επέλεξαν την παραδοσιακή κολονοσκόπηση.
Ένα επιπλέον όφελος της κολονογραφίας είναι και το κόστος. Η εξέταση στοιχίζει 30% λιγότερο από την κολονοσκόπηση, καθώς εξαλείφεται η ανάγκη χρήση αναισθητικού.
Καλύτερη προετοιμασία
Σε ξεχωριστή μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο American Journal of Gastroenterology, ερευνητές του Τμήματος Γαστρεντερολογίας του Συστήματος Υγείας του Λονγκ Μπιτς στην Καλιφόρνια ανακοίνωσαν ότι βρήκαν τρόπο να μειώσουν την δυσάρεστη αίσθηση της προετοιμασίας με καθαρτικά, με χρήση ενός συνδυασμού: της δραστικής ουσίας polyethylene glycol και του ενεργειακού αναψυκτικού Gatorade.
Το δείγμα των 222 ασθενών κλήθηκε να πάρει μια δόση ή μισή του παραδοσιακού πόσιμου καθαρτικού ή του συνδυασμού polyethylene glycol-Gatorade. Τελικά, η μισή δόση του συνδυαστικού καθαρτικού ήταν ασφαλής, αποτελεσματική και ανεκτή από τους ασθενείς που προετοιμάζονταν για κολονοσκόπηση.
Ο Δρ Μαζεν Τζαμαλ εξηγεί ότι οι ασθενείς που ακολουθούν την κλασσική αγωγή για καθαρισμό του εντέρου παραπονούνται συνήθως για στομαχόπονο, εμετό και διάρροια. Η νέα συνδυαστική αγωγή καθαρισμού του εντέρου αναμένεται να είναι καλύτερα ανεκτή από ασθενείς χαμηλού κινδύνου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου