Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Απλή νευρολογική εξέταση υπερέχει της αξονικής τομογραφίας



cat-scan
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Loyola υποστηρίζουν ότι μια απλή νευρολογική εξέταση από έναν έμπειρο γιατρό υπερέχει της αξονικής τομογραφίας για την αξιολόγηση ασθενών που έχουν υποβληθεί σε ανοικτή χειρουργική επέμβαση εγκεφάλου.

Οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε ανοικτή χειρουργική επέμβαση εγκεφάλου για την αφαίρεση όγκων, την επιδιόρθωση ανευρυσμάτων, την αντιμετώπιση εγκεφαλικών κακώσεων ή άλλους λόγους, αναφέρουν οι ερευνητές, συνήθως υποβάλλονται στη συνέχεια σε αξονική τομογραφία είτε αμέσως μετά την επέμβαση είτε το επόμενο
πρωί.


Ωστόσο, οι αξονικές τομογραφίες κοστίζουν εκατοντάδες δολάρια και εκθέτουν τους ασθενείς σε ακτινοβολία, ενώ επιπλέον η μεταφορά των ασθενών στους αξονικούς τομογράφους σημαίνει την απασχόληση προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων, επισημαίνουν οι συγγραφείς της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Neurosurgery.


Οι ερευνητές εξέτασαν τα αρχεία 251 ασθενών που υποβλήθηκαν σε αξονική τομογραφία εντός 24 ωρών από τη χειρουργική επέμβαση στο Loyola. Από τους ασθενείς αυτούς, σε 133 η αξονική τομογραφία είχε γίνει εντός 7 ωρών από την επέμβαση και σε 108 στο διάστημα μεταξύ 8 έως 24 ωρών μετά την επέμβαση, αλλά καμία από τις συνήθεις αυτές απεικονιστικές εξετάσεις δεν προέβλεψε ποιοι ασθενείς έπρεπε να επιστρέψουν στη χειρουργική αίθουσα.


«Η χαμηλού κόστους, απλή, αλλά εξειδικευμένη νευρολογική εξέταση φαίνεται ότι μπορεί να προσδιορίσει καλύτερα από τη συνήθη αξονική τομογραφία εάν ο ασθενής πρέπει να επιστρέψει στο χειρουργείο», δήλωσαν οι ερευνητές.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου