Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Η ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ


Στη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας ως γνωστόν η παθογένεια προκύπτει από απομυελινωτικές εστίες στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Πρόκειται για παθολογικές διεργασίες που καταστρέφουν τη μεμβράνη (μυελίνη) των νευρικών κυττάρων. Το κατεξοχήν διαγνωστικό εργαλείο για την πιστοποίηση της αρρώστιας αυτής είναι η μαγνητική τομογραφία.
Όχι μόνο κατοχύρωση της διάγνωσης, αλλά και παρακολούθηση της πορείας της νόσου είναι μέσω της μαγνητικής τομογραφίας απόλυτα δυνατή. Με την επανασταστική ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας και την αρμονική συνεργασία γιατρών και προγραμματιστών προέκυψε τον τελευταίο καιρό

η δυνατότητα της τρισδιάστασης εικόνας της μαγνητικής τομογραφίας. Με
την ανάπτυξη ειδικών αλγορίθμων είναι πλέον δυνατή η επαναστατική γεωμετρική παρουσία των εγκεφαλικών κυττάρων και συμπλεγμάτων. Με τη χρησιμοποίηση, λοιπόν, της τρισδιάστασης μαγνητικής τομογραφίας που βασίζεται πάνω σε αυτή την προγραμματική εξέλιξη υπάρχει η δυνατότητα της ακριβούς εκτίμησης των απομυελινωτικών εστιών στον εγκέφαλο. Αυτό καθιστά δυνατή όχι μόνο την απεικόνιση τους και την ικανότητα της πρόσληψης σκιαγραφικού αλλά την ακριβή οριοθέτηση των ορίων τους μέσα στον εγκεφαλικό χώρο σε σχέση με τους άλλους ιστούς. Το γεγονός αυτό μας δίνει την δυνατότητα σε χρονική εξάρτηση να παρακολουθούμε και την πορεία και την ανάπτυξη των εστιών. Καθίσταται έτσι δυνατόν η τροποποίηση κάθε ανάλογης θεραπείας στον καλύτερο θετικό βαθμό για τον ασθενή. Τα αποτελέσματα αυτής της συλλογικής δουλειάς έχουν ενθουσιάσει τόσο τους κλινικούς γιατρούς ώστε άρχισε η συστηματική εκμετάλλευση τς μεθόδου και για ποιο σκοτεινές σε διάγνωση νευροψυχιατρικές παθήσεις, όπως είναι η σχιζοφρένεια και οι άνοιες. Από ότι φαίνεται και εκεί οι εξελίξεις θα είναι άκρως θετικές.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου