Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Μια νέα τεχνική απεικόνισης των κυτταρικών πρωτεϊνών



Η ατομική δομή των πρωτεϊνών που βρίσκονται στο εσωτερικό των κυττάρων μπορεί πλέον να διερευνηθεί, χάρη στους ερευνητές οι οποίοι τροποποίησαν μια τεχνική που βασίζεται σε φαινόμενο το οποίο ήδη εφαρμόζεται ευρέως στη διάγνωση, τη γνωστή μας μαγνητική τομογραφία.
Όταν μια πρωτεΐνη βρίσκεται στο εσωτερικό ενός κυττάρου - αντί για ένα δοκιμαστικό σωλήνα - συμπεριφέρεται ελαφρώς διαφορετικά επειδή μπορεί να αλληλεπιδρά με άλλα βιολογικά μόρια τα οποία επιπλέουν γύρω από τον κυτταρικό χώρο. Επειδή είναι δύσκολο να εργαστεί κανείς με πρωτεΐνες εκτός κι αν είναι κεκαθαρμένες και συμπυκνωμένες, ήταν δύσκολο να εντοπίσουν τυχόν δομικές
αλλαγές που ενδέχεται να υφίσταντο στο εσωτερικό των κυττάρων.


Τώρα, μια ομάδα ερευνητών στην Iαπωνία έχει καταφέρει να δώσει λύση σε αυτά τα προβλήματα με την προσαρμογή της φασματομετρίας μαγνητικού συντονισμού (NMR) - και τη χρήση της για την επεξεργασία της τρισδιάστατης δομής μιας πρωτεΐνης στο εσωτερικό ενός βακτηριακού κυττάρου.


Η τρισδιάστατη δομή είναι πολύ σημαντική για τον βιολόγο, καθώς επίσης και για τη φαρμακευτική βιομηχανία. Μέχρι σήμερα, έχει πραγματοποιηθεί NMR πρωτεϊνών από ευκαρυωτικά κύτταρα μόνο σε κύτταρα βατράχου, τα οποία είναι αρκετά μεγάλα ώστε να τους γίνει έγχυση με την πρωτεΐνη που ερευνάται.


Οι ερευνητές προσδοκούν ότι  οι άνθρωποι θα αρχίσουν να στρέφονται στις πρωτεΐνες που έχουν σημαντική ευελιξία  και αναζητούν αυτές τις πρωτεΐνες στα κύτταρα. Επί παραδείγματι, οι πρωτεΐνες που σχηματίζουν ινίδια εμπλέκονται σε ασθένειες όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, και αυτού του είδους οι πρωτεΐνες μπορούν πλέον να μελετηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου