Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

ΗΠΑ: Μέτρα για μείωση της ακτινοβολίας από τις αξονικές τομογραφίες



CT-scanner-2
Νέες προδιαγραφές ασφαλείας πρόκειται να ζητήσουν οι αρχές υγείας των ΗΠΑ από τους κατασκευαστές αξονικών τομογράφων και άλλων μηχανημάτων ιατρικής απεικόνισης, ώστε να μειωθεί η έκθεση των ασθενών σε ακτινοβολία.
Όπως ανακοίνωσε χθες ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, σε ειδική δημόσια συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 30-31 Μαρτίου θα παρουσιάσει νέες προδιαγραφές που θα πρέπει να ικανοποιούν οι κατασκευαστές ιατρικών απεικονιστικών μηχανημάτων. Για παράδειγμα τα μηχανήματα θα πρέπει να διαθέτουν οθόνη στην οποία θα εμφανίζονται οι ρυθμίσεις και η δόση της
ακτινοβολίας ή να περιλαμβάνουν ηχητικό συναγερμό αν η δόση είναι πολύ υψηλή.
Παρόλο που οι τεχνικές ιατρικής απεικόνισης μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς να κάνουν διάγνωση ενός προβλήματος, συγχρόνως μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο των ασθενών για καρκίνο. Η έκθεση σε υψηλές δόσεις ακτινοβολίας από λάθος μπορεί να προκαλέσει δερματικά εγκαύματα, καταρράκτη και άλλες βλάβες.
Τον Δεκέμβριο ο FDA δήλωσε ότι διερευνά αρκετά περιστατικά ασθενών που εκτέθηκαν σε επίπεδα ακτινοβολίας οκτώ φορές υψηλότερα από τα κανονικά όταν υποβλήθηκαν σε τομογραφίες εγκεφάλου με μηχανήματα της GE και της Toshiba.
«Παρόλο που υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με την έκταση του κινδύνου για καρκίνο που σχετίζεται με την έκθεση σε ακτινοβολία από ιατρικές εξετάσεις, υπάρχει γενική συμφωνία ότι μπορούν και πρέπει να ληφθούν μέτρια για τη μείωση της περιττής έκθεσης σε ακτινοβολία» δήλωσε χθες ο FDA.
Ο οργανισμός πρόσθεσε ότι ανησυχεί περισσότερο για τις επιπτώσεις της αξονικής τομογραφίας, των μελετών πυρηνικής ιατρικής και της συνεχούς ακτινοσκόπησης (continuous X-ray fluoroscopy) - «τους παράγοντες που συμβάλλουν περισσότερο στη συνολική έκθεση του πληθυσμού της χώρας σε ακτινοβολία» - από ό,τι για άλλες διαδικασίες που χρησιμοποιούν χαμηλότερες δόσεις ακτινοβολίας, όπως οι κλασικές ακτινογραφίες και οι μαστογραφίες.
Οι ίδιοι οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν ποια είναι η έκθεσή τους σε ακτινοβολία και να καταγράφουν τα περιστατικά έκθεσής τους, πρόσθεσε ο FDA.
Το τμήμα του FDA που αφορά τα ιατρικά μηχανήματα έχει δεχθεί πολλά πυρά τον τελευταίο καιρό, για διάφορους λόγους, όπως οι ανεπαρκείς έλεγχοι και τα παράπονα από τους επιστήμονες του προσωπικού του. Η Επίτροπος του FDA Margaret Hamburg δεσμεύτηκε ότι θα βελτιώσει το τμήμα και τον Ιανουάριο όρισε νέο διευθυντή.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου